Home Viral De aanpak van Nederland: Hoe werkt groepsimmuniteit?
       
       
       

De aanpak van Nederland: Hoe werkt groepsimmuniteit?

Minister President Mark Rutte gaf zojuist een speciale persconferentie waarin hij het volk toesprak. Een zeldzame gebeurtenis, voor ook een zeldzaam fenomeen: de pandemie van het coronavirus wat ons land in z’n greep houdt.

Mark Rutte sprak in die persconferentie zijn steun uit voor de getroffenen van het virus, zijn lof uit voor de mensen die hun werk blijven doen en anderen helpen en zijn medeleven aan de ouderen. De ouderen zijn namelijk een risicogroep, dus begrijpelijk dat die veel zorgen hebben.

Kijk hieronder de persconferentie terug.

De Minister President sprak uit wat ons landelijke aanpak tegen het coronavirus gaat zijn. Hij sprak daarbij over groepsimmuniteit. En dat heeft alles met die risicogroep ouderen te maken. Hoe werkt groepsimmuniteit precies?

Lees hieronder onze uitleg, of bekijk de video van het RIVM over groepsimmuniteit.

Omdat, volgens de experts die Rutte advies geven, het niet haalbaar is om het virus tegen te houden, zal er een gecontroleerd verloop van het virus moeten komen. Dat betekent dat je probeert niet te veel mensen ziek te laten worden (bijvoorbeeld door scholen te sluiten), maar wel precies genoeg dat je alle slechte gevallen goed kan behandelen in de ziekenhuizen.

Op die manier kun je goed zorgen voor alle mensen die extra veel last hebben van het virus (eventueel op de intensive care in het ziekenhuis), en houd je het sterftecijfer zo laag mogelijk.

Hoe meer mensen besmet raken, hoe meer mensen immuun worden voor het virus. Immuun zijn betekent dat je het virus niet meer kan krijgen. En dat betekent ook dat je anderen niet meer aan kunt steken.

Hoe meer mensen er dus gecontroleerd ziek worden, hoe meer mensen uiteindelijk immuun zijn, en hoe kleiner het risico uiteindelijk is dat risicogroepen zoals ouderen besmet raken. Op die manier bouw je groepsimmuniteit op.

Om dat te laten lukken is het heel belangrijk dat de ziekenhuizen het aantal zieken goed aan kunnen. Daarom hebben we nu eerst maatregelen in Nederland genomen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk af te remmen.

Als de ziekenhuizen het aantal zieken goed aankan, zullen de maatregelen iets verslapt worden, zoals bijvoorbeeld de scholen weer open gaan. Wanneer de maatregelen wat worden verslapt, zullen er weer wat meer mensen ziek worden en dus immuniteit opbouwen.

Op een gegeven moment is er zo veel immuniteit onder de bevolking, dat ouderen een kleine kans hebben om besmet te raken. Dat is groepsimmuniteit.

Lees hier de Wikipedia-pagina van groepsimmuniteit.

Mocht je nog niet precies snappen wat groepsimmuniteit nou inhoudt, stuur ons dan een DM op Instagram @gloednieuw, dan kunnen we wat extra uitleg geven. Als je met iets anders zit, je zorgen maakt of andere vragen hebt kun je ons ook een bericht sturen op Instagram.

       
       
       

DIT WIL JE NIET MISSEN

Heftig! Presentator Kaj Gorgels gewond na ongeluk in huis

Kaj Gorgels dacht net zoals de rest van Nederland veilig thuis te zitten, toen hij in de keuken struikelde en met zijn...

Oh no: déze films en series verdwijnen binnenkort van Netflix

Netflix voegt zo nu en dan leuke films en series aan toe aan het aanbod, maar verwijdert af en toe ook een...

16-jarige coronapatiënt vertelt voor het eerst over zijn ziekte

De 16-jarige Sehraz is gelukkig weer genezen, nadat hij tien dagen op de intensive care moest vechten tegen het coronavirus. Hij vertelt...

Dit zijn de gratis Playstation Plus games van april 2020

Yes, daar zijn ze weer! De nieuwe gratis te downloaden Playstation Plus games van de nieuwe maand! Elke maand...

Zo zien de acteurs uit Spangas er nu uit

Spangas was en is nu nog steeds niet weg te denken van de Nederlandse televisie. De serie wordt al vanaf 2007 uitgezonden...