Een jeugdtrainer van de Belgische amateurclub Nielse SV is met onmiddellijke ingang ontslagen nadat hij op Facebook een oproep plaatste waarin hij expliciet aangaf alleen blanke spelers te zoeken. Het clubbestuur heeft direct afstand genomen van deze uitspraken en benadrukt dat bijna de helft van hun jeugdleden een migratieachtergrond heeft.
Discriminerende oproep op sociale media
De bewuste Facebook-post, die inmiddels is verwijderd, bevatte een wervingstekst voor het seizoen 2025/2026 waarin de trainer zocht naar "een 7-tal spelers en 2 doelmannen (2011/2012) voor U15". Daarbij voegde hij toe: "Wel liefst momenteel blank, geen allochtonen." Deze expliciete uitsluiting leidde tot grote verontwaardiging online.
Het bestuur van Nielse SV heeft snel gereageerd door de trainer per direct te ontslaan en een verklaring op hun sociale mediakanalen te plaatsen waarin ze benadrukken dat ze dergelijk gedrag niet tolereren. Voorzitter Bart De Troetsel wees er nadrukkelijk op dat ongeveer 75 van de 150 jeugdspelers bij de club een migratieachtergrond hebben.
Trainer wijst naar clubvoorzitter
De ontslagen trainer verdedigt zich door te stellen dat hij handelde op instructie van de voorzitter. "Na een discussie over de organisatie van de jeugdploegen voor volgend seizoen zei de voorzitter me vanmorgen dat ik zelf extra spelers mocht zoeken, en dat het niet te veel allochtonen mochten zijn," verklaarde hij na zijn ontslag.
"Ik vind het geen racistische oproep, maar ik had dat van die allochtonen er niet moeten inzetten. Het moest van de voorzitter," voegde de trainer toe. Deze beschuldiging wordt door het clubbestuur betwist, hoewel de exacte inhoud van het eerdere gesprek tussen voorzitter en trainer niet publiekelijk is gedeeld.
Onderzoek door Vlaamse voetbalbond
De Vlaamse voetbalbond heeft aangekondigd de zaak te onderzoeken. Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen, heeft verklaard dat zowel de club als de ontslagen trainer mogelijk sancties kunnen verwachten. "Als je zulke uitspraken doet, heb je geen plaats in het voetbal, vooral niet in het jeugdvoetbal," aldus De Klerck.
Mogelijke straffen kunnen variëren van een schorsing tot een geldboete. De federatie heeft het incident doorgespeeld aan het bondsparket voor verdere beoordeling en mogelijke disciplinaire maatregelen.
Groeiend bewustzijn rond discriminatie in sport
Dit incident staat niet op zichzelf maar past in een bredere context van toenemende aandacht voor racisme en discriminatie binnen sportorganisaties. Sportclubs in België en daarbuiten worden steeds vaker aangesproken op hun verantwoordelijkheid om inclusiviteit te bevorderen en discriminerend gedrag actief tegen te gaan.
Experts wijzen erop dat vooral in de jeugdsport, waar kinderen belangrijke waarden meekrijgen, een inclusieve omgeving essentieel is. Dit voorval onderstreept het belang van duidelijke gedragsrichtlijnen en diversiteitstrainingen binnen sportverenigingen.