Berlijn: Vier Tesla's in vlammen op tijdens vermoedelijk politiek gemotiveerde aanval

Nieuws
vrijdag, 14 maart 2025 om 15:10
uc

In Berlijn zijn vier Tesla-voertuigen in brand gestoken tijdens wat de politie beschouwt als een mogelijk politiek gemotiveerd incident. De aanvallen vonden plaats in de vroege ochtenduren van vrijdag in de wijken Plänterwald en Steglitz, te midden van toenemende protesten tegen Tesla-CEO Elon Musk.

Nachtelijke brandstichtingen in Berlijnse wijken

De Duitse autoriteiten meldden dat de eerste brand rond 1:40 uur lokale tijd werd gerapporteerd, gevolgd door meerdere incidenten gedurende de nacht. Alle vier de Tesla-voertuigen werden volledig verwoest, terwijl vijf nabijgelegen auto's lichte schade opliepen. Gelukkig raakte niemand gewond bij de incidenten.

De Staatsveiligheidsafdeling van het Berliner Landeskriminalamt heeft het onderzoek overgenomen, wat de ernst van de situatie onderstreept. Deze afdeling houdt zich doorgaans bezig met zaken die betrekking hebben op extremisme, terrorisme en bedreigingen voor de staatsveiligheid.

Groeiende anti-Tesla sentimenten in Duitsland

De brandstichtingen komen op een moment dat Tesla in Duitsland te maken heeft met aanzienlijke tegenwind. De verkoopcijfers van het merk daalden in februari 2025 met maar liefst 76% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Analisten wijten deze dramatische daling deels aan een consumentenboycot als reactie op Musk's controversiële politieke uitspraken.

In een verklaring zei de Berlijnse politie: "Tot nu toe onbekende daders staken in de nacht van gisteren vier Tesla-elektrische auto's in brand. Omdat een politieke motivatie niet uitgesloten kan worden, heeft de Staatsveiligheidsafdeling het lopende onderzoek overgenomen."

Controversiële acties rond Tesla's Gigafactory

De spanningen rond Tesla in Duitsland escaleerden eerder dit jaar toen activisten een controversiële afbeelding op de Berlijnse Gigafactory projecteerden. De projectie toonde Musk met een saluut en de tekst "Heil Tesla", wat voor grote verontwaardiging zorgde in een land dat bijzonder gevoelig is voor nazi-symboliek.

In februari werd ook een spoorlijn naar de Tesla-fabriek gesaboteerd, wat wijst op een patroon van toenemende acties tegen het bedrijf. Deze incidenten vallen samen met Musk's openlijke steun voor de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) tijdens recente Duitse verkiezingen.

Wereldwijde protesten tegen Musk's leiderschap

De incidenten in Berlijn maken deel uit van een bredere golf van protesten tegen Elon Musk. Zijn benoeming als hoofd van de afdeling Overheidsbemiddeling in de regering van voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft de controverse verder aangewakkerd.

Critici wijzen op Musk's toenemende politieke activisme als een factor die het imago van Tesla schaadt. Wat ooit primair werd gezien als een innovatief bedrijf voor duurzame mobiliteit, wordt nu door sommigen geassocieerd met de controversiële politieke standpunten van zijn CEO.