Rapper Boef heeft op sociale media zijn ongenoegen geuit over de berichtgeving rond de recente steekpartij in Amsterdam. Hij stelt dat er met twee maten wordt gemeten bij het labelen van geweldsincidenten, afhankelijk van de afkomst van de dader.
De Nederlandse artiest Boef heeft openlijk vraagtekens gezet bij de manier waarop nieuwsmedia berichten over de recente steekpartij in Amsterdam, waarbij vijf mensen gewond raakten. De dader, een 30-jarige man uit Oekraïne, wordt in de berichtgeving niet als terrorist aangeduid, wat volgens de rapper inconsistent is met eerdere vergelijkbare incidenten.
"Nergens zie ik het woord terrorist. Hoezo niet? Kan iemand me dat uitleggen?" vraagt Boef zich af in zijn bericht. Hij onderstreept zijn punt door een vergelijking te maken met een eerdere steekpartij in Rotterdam, waarbij de dader een Marokkaanse achtergrond had en wel als terrorist werd bestempeld.
De steekpartij in Amsterdam vond plaats in de Sint Nicolaasstraat nabij de Dam. Onder de slachtoffers bevinden zich toeristen uit de Verenigde Staten en België, een Pool en een 19-jarige Amsterdamse. De politie heeft nog geen uitspraken gedaan over het motief van de dader.
Boef, die bekend staat om zijn directe uitspraken over maatschappelijke kwesties, wijst op wat hij ziet als een dubbele standaard: "Het is toch dezelfde daad? Waarom is dit wel een terrorist en die Oekraïner niet?" Hiermee raakt hij aan een breder discussiepunt over hoe media en autoriteiten incidenten classificeren.
Volgens de definitie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is er sprake van terrorisme wanneer geweld wordt gepleegd vanuit een politiek, religieus of ideologisch motief, met als doel angst te zaaien of de samenleving te ontwrichten. Of het recente incident in Amsterdam aan deze criteria voldoet, is nog onduidelijk zolang het onderzoek loopt.
Onderzoek heeft aangetoond dat er inderdaad verschillen bestaan in de manier waarop media geweldsincidenten framen. Daders met een islamitische of niet-westerse achtergrond worden vaker geassocieerd met terrorisme, terwijl bij westerse daders eerder termen als 'verward' of 'geestelijk instabiel' worden gebruikt.
Met zijn uitspraken draagt Boef bij aan een breder maatschappelijk debat over hoe nieuwsmedia gebeurtenissen interpreteren en presenteren. De keuze voor bepaalde terminologie in nieuwsberichten kan namelijk grote invloed hebben op de publieke perceptie van incidenten en bevolkingsgroepen.
De discussie die Boef aanwakkert, nodigt uit tot kritische reflectie op de consistentie in berichtgeving en de mogelijke vooroordelen die daarin een rol spelen. Vooralsnog heeft de politie geen terroristisch motief vastgesteld bij de steekpartij in Amsterdam, maar het onderzoek loopt nog.