Britse man geschokt: zijn tattoo verschijnt op Amerikaanse bendeleden-opsporingslijst

Nieuws
vrijdag, 11 april 2025 om 20:46
pexels photo 31497504
Een Britse man kreeg de schrik van zijn leven toen hij ontdekte dat een afbeelding van zijn eigen tatoeage was opgenomen in een Amerikaanse opsporingslijst voor leden van de gevreesde Venezolaanse bende Tren de Aragua (TdA). De onschuldige Brit maakt zich nu ernstige zorgen over zijn geplande familievakantie naar Miami.

Verwarring door tattoo op opsporingslijst

De verbijsterde Brit stuitte op de foto van zijn eigen tatoeage terwijl hij online informatie bekeek over recente acties tegen de beruchte Venezolaanse criminele organisatie. Tot zijn ontsteltenis bleek zijn lichaamskunst te zijn opgenomen als 'bewijs' voor lidmaatschap van de gevaarlijke bende.
De ontdekking kwam slechts drie weken nadat Amerikaanse autoriteiten 238 vermeende TdA-leden hadden gedeporteerd naar El Salvador. Deze massale uitzetting maakt deel uit van een bredere strategie van de Amerikaanse overheid om de aanwezigheid van de bende in de VS te bestrijden.

Zorgen over aanstaande reis naar Florida

De man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, vreest nu voor problemen tijdens zijn geplande familievakantie naar Miami. Hij is bezorgd dat hij bij aankomst in de Verenigde Staten mogelijk wordt aangezien voor een bendelid vanwege de vermeende link tussen zijn tatoeage en de criminele groepering.
Deze situatie illustreert de potentiële valkuilen van het gebruik van tatoeages als identificatiemiddel voor bendeleden. Het Department of Homeland Security (DHS) hanteert specifieke tattoos regelmatig als indicator bij het opsporen van mogelijke bendeleden, maar dit systeem blijkt niet feilloos.

Tren de Aragua: een groeiende bedreiging

Tren de Aragua heeft de afgelopen jaren internationale bekendheid verworven als een van de gevaarlijkste criminele organisaties uit Venezuela. De bende wordt geassocieerd met ernstige misdrijven zoals mensenhandel, ontvoeringen, drugshandel en moord. Recentelijk heeft de Amerikaanse overheid de groep zelfs aangemerkt als terroristische organisatie.
Ondanks rechterlijke bevelen die sommige deportaties tegenhielden, heeft de Amerikaanse immigratiedienst ICE doorgezet met het uitzetten van vermeende bendeleden. Nog onlangs werd in de regio Houston een vermoedelijk TdA-lid gearresteerd door een gezamenlijke operatie van ICE, de FBI en de Texas Department of Public Safety.

Risico's van visuele identificatie

Het incident met de Britse man onderstreept de risico's van het vertrouwen op visuele kenmerken zoals tatoeages bij het identificeren van criminelen. Experts waarschuwen dat dergelijke methoden kunnen leiden tot onterechte verdenkingen en mogelijk ernstige gevolgen voor onschuldige personen met vergelijkbare lichaamskunst.