Brunssum voert driemaands samenscholingsverbod in na escalerende jongerenoverlast

Nieuws
donderdag, 03 april 2025 om 14:16
pexels photo 12091973
In de Brunssumse wijk Treebeek mogen jongeren tot 28 jaar de komende drie maanden niet meer in groepen van drie of meer personen samenkomen. Burgemeester Wilma van der Rijt heeft dit samenscholingsverbod ingesteld na aanhoudende overlast, vechtpartijen en confrontaties tussen jongeren en buurtbewoners.

Drastische maatregel na mislukte interventies

Het samenscholingsverbod, dat geldt tot 2 juli, omvat het Treebeekplein en omliggende gebieden. De burgemeester greep in nadat eerdere, minder ingrijpende maatregelen geen effect sorteerden. "De maat is vol bij omwonenden," verklaart Van der Rijt. "De druppel waren recente fysieke confrontaties tussen jongeren en buurtbewoners."
Wie het verbod overtreedt, riskeert een boete die kan oplopen tot 390 euro per persoon per overtreding. Een dergelijk langdurig samenscholingsverbod is uitzonderlijk in Nederland, waar burgemeesters deze maatregel doorgaans slechts voor enkele uren inzetten, bijvoorbeeld rond risicovolle voetbalwedstrijden.

Recente geweldsincidenten

De aanleiding voor het verbod zijn onder meer twee recente mishandelingen. Afgelopen maand werden vijf minderjarigen gearresteerd in verband met deze incidenten. Bij één voorval werd een minderjarige jongen meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt op het Treebeekplein. In een ander incident werd een meisje tegen de grond gewerkt en tegen haar hoofd geschopt door drie andere meisjes, die hiervoor zijn aangehouden.

Uitgebreide gebiedsafbakening

Het samenscholingsverbod geldt voor twee specifieke zones in Brunssum. Het eerste gebied omvat de wijk Treebeek, begrensd door de Trichterweg, N276, Emmaweg, Spoorstraat, Wenckebachstraat, Thalesstraat, Pijler, Hulphouwer, Dienst en Akerstraat Noord. Het tweede gebied betreft Klingelsberg, omsloten door Olieslager, Het Ambacht, Maastrichterstraat en de N276.

Preventieve werking beoogd

De gemeente Brunssum heeft eerder al diverse maatregelen ingezet, waaronder extra politie en boa's, de inzet van jongerenwerkers en stopgesprekken met overlastgevers. Ook werden ouders aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Deze aanpak leverde echter niet het gewenste resultaat op.
"Met dit verbod pakken we niet alleen de acute overlast aan," licht de burgemeester toe, "maar willen we ook voorkomen dat onze wijken een voedingsbodem worden voor nieuwe overlastgevers die door incidenten hier worden aangetrokken." Van der Rijt benadrukt dat de gemeente met alle beschikbare middelen de veiligheid en leefbaarheid in de wijk zal afdwingen.