Defensie peilt interesse bij 2,3 miljoen jongeren voor militaire loopbaan

Nieuws
vrijdag, 21 maart 2025 om 12:34
pexels photo 31242588
Het ministerie van Defensie gaat volgend jaar een grootschalige wervingscampagne lanceren waarbij 2,3 miljoen jongeren tussen 18 en 27 jaar worden benaderd met de vraag of ze interesse hebben in een militaire loopbaan. Deze strategie moet helpen bij het invullen van de ruim 10.000 openstaande vacatures voor beroepsmilitairen.

Vrijwillige enquête als wervingsinstrument

De Nederlandse krijgsmacht kampt al jaren met ernstige personeelstekorten. Om dit probleem aan te pakken, stuurt Defensie een vragenlijst naar miljoenen jongeren. Het invullen en terugsturen van deze enquête gebeurt op vrijwillige basis. Maandag volgt na de ministerraad een uitgebreidere toelichting op dit initiatief.
Staatssecretaris Tuinman heeft de ambitie om het personeelstekort bij Defensie uiterlijk in 2030 volledig opgelost te hebben. Zijn oorspronkelijke doel was een krijgsmacht van 100.000 mensen, maar volgens militaire vakbonden wordt nu zelfs gemikt op een verdubbeling naar 200.000 personeelsleden.

Zweeds model als voorbeeld

De Nederlandse aanpak is geïnspireerd op het Zweedse model, waar een vergelijkbare vragenlijst al enkele jaren succesvol wordt ingezet. In Zweden is het invullen van de enquête echter verplicht. De vragenlijst peilt onder meer naar motivatie, gezondheid en andere relevante factoren die bepalen of iemand geschikt is voor militaire dienst.
Na het verzamelen van de antwoorden selecteert Defensie gemotiveerde jongeren met kwaliteiten waar het leger specifiek naar op zoek is. Geselecteerde kandidaten moeten vervolgens nog medische en fysieke keuringen doorstaan voordat ze kunnen beginnen aan de militaire basisopleiding.

Praktische uitdagingen bij opschaling

Ondanks de ambitieuze wervingsplannen staat Defensie voor aanzienlijke logistieke uitdagingen. Er is een nijpend tekort aan kazernes, schiet- en oefenterreinen en opleidingsplaatsen. Vooral het gebrek aan onderofficieren, die essentieel zijn voor het verzorgen van schiettrainingen en opleidingen, vormt een knelpunt.
De nieuwe enquête komt bovenop de bestaande dienstplichtbrief die jongeren ontvangen als ze 17 worden. Hoewel Nederland momenteel geen actieve dienstplicht kent, blijft deze administratieve registratie bestaan. Het verschil is dat jongeren via de nieuwe enquête daadwerkelijk kunnen aangeven interesse te hebben in een militaire opleiding.

Drieledige personeelsstrategie

Momenteel telt Defensie ongeveer 74.000 personeelsleden, waarvan 42.000 beroepsmilitairen en de rest burgerpersoneel. Voor dit jaar mikt het ministerie op 8.200 nieuwe militairen, verdeeld over 5.200 beroepsmilitairen, 1.100 'dienjaarmilitairen' en 1.900 extra reservisten.
Het kabinet investeert jaarlijks 260 miljoen euro extra in personeelswerving. Defensie richt zich daarbij op drie doelgroepen: beroepsmilitairen voor langdurige dienstverbanden, jongeren die via het 'dienjaar' een jaar ervaring willen opdoen, en reservisten die naast hun reguliere baan of studie parttime bijdragen aan de krijgsmacht.
Hoewel de enquête nu nog vrijwillig is, streeft het ministerie ernaar deze in de toekomst een meer verplichtend karakter te geven. Dit zou de mogelijkheid bieden om het leger snel op te schalen in geval van oorlog of andere crisissituaties.