Demonstranten verzamelen zich bij Tesla-vestiging Tilburg in wereldwijde actiedag tegen Musk

Nieuws
zaterdag, 29 maart 2025 om 20:34
uc

Tientallen demonstranten hebben afgelopen weekend gedemonstreerd bij de Tesla-vestiging in Tilburg als onderdeel van een wereldwijde protestactie tegen Elon Musk. De actie, bekend als 'Tesla Takedown', trok tussen de tachtig en honderd deelnemers die hun zorgen uitten over de groeiende invloed van de miljardair op politiek en maatschappij.

Fietsend protest met krachtige boodschappen

De Tilburgse demonstratie, georganiseerd onder de naam 'Fietsen naar Tesla', werd geleid door de 79-jarige Willem Bongaarts en andere lokale activisten. Demonstranten verzamelden zich bij het Tesla Delivery Center aan de Asteriastraat, waar ze protestborden omhoog hielden met leuzen als "Don't buy a swasticar" en "You cannot buy humanity".

De protestmars kreeg een typisch Nederlands karakter door de keuze voor fietsen als vervoermiddel. Lokale muzikanten van de "Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand" begeleidden de demonstranten, wat bijdroeg aan de vreedzame maar vastberaden sfeer van het protest.

Onderdeel van internationale actiedag

De demonstratie in Tilburg stond niet op zichzelf. Ook in Amsterdam en Den Haag kwamen mensen bijeen om te protesteren tegen de Zuid-Afrikaanse ondernemer. De Nederlandse protesten maakten deel uit van een wereldwijde actiedag tegen Tesla en zijn eigenaar, met vergelijkbare demonstraties in verschillende landen.

"Door voor het bedrijf van Musk te gaan staan, kunnen wij 'iets' doen tegen deze gekte," verklaarde een van de aanwezige demonstranten. "We hebben in ieder geval de aandacht. Dit weekend zijn er in verschillende steden wereldwijd demonstraties die hetzelfde doen als wij hier."

Zorgen over democratie en politieke invloed

De demonstranten uitten specifiek hun ongenoegen over Musks rol als adviseur van de Amerikaanse overheid en zijn invloed op federale instanties. "Het gaat helemaal de verkeerde kant op met de democratie door mensen zoals Musk en Trump," aldus een deelnemer aan het protest.

Sommige protestborden beeldden Musk af met controversiële nazi-symboliek, verwijzend naar beschuldigingen dat hij in het verleden de Hitlergroet zou hebben gemaakt. Deze beelden onderstreepten de diepe bezorgdheid onder demonstranten over wat zij zien als een bedreiging voor democratische waarden.

Veiligheidsmaatregelen rond protesten

Hoewel de organisatoren benadrukten dat hun protest vreedzaam was, waren er vooraf zorgen over mogelijke escalatie. Bij eerdere anti-Tesla protesten in andere landen, met name in Duitsland, waren er incidenten waarbij Tesla-voertuigen in brand werden gestoken. De Nederlandse autoriteiten hadden daarom extra veiligheidsmaatregelen getroffen rond de demonstraties.

De actiegroep "Tilburg beschermt de democratie", mede-organisator van het protest, benadrukte dat hun doel was om mensen hoop en energie te geven om zich te verzetten tegen wat zij zien als ondermijning van democratische principes, niet om tot geweld aan te zetten.