Advocaat Vito Shukrula (36) is donderdag gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hij is de derde raadsman van Ridouan Taghi die in het vizier van justitie komt, nadat eerder al Youssef Taghi en Inez Weski werden aangehouden.
Onderzoek begon al kort na aantreden
Het Openbaar Ministerie startte in december 2024 een onderzoek naar Shukrula, amper een maand nadat hij was aangetreden als advocaat van de tot levenslang veroordeelde Taghi. Aanleiding was informatie van de AIVD dat Shukrula mogelijk als boodschapper fungeerde tussen Taghi en diens criminele netwerk buiten de gevangenis.
Na toestemming van de rechter-commissaris werden telefoongesprekken afgeluisterd en vertrouwelijke communicatie onderzocht. De verzamelde informatie leverde voldoende grond voor de arrestatie die donderdagochtend plaatsvond.
Patroon van verdachte advocaten
De arrestatie van Shukrula volgt een verontrustend patroon. In oktober 2021 werd Youssef Taghi, neef en toenmalig advocaat van Ridouan, gearresteerd. In april 2023 volgde de aanhouding van de gerenommeerde strafrechtadvocaat Inez Weski. Na haar vertrek nam Michael Ruperti kortstondig de verdediging over, maar hij legde zijn functie neer omdat het werk hem volgens eigen zeggen onmogelijk werd gemaakt.
Schok in de advocatuur
De arrestatie heeft grote impact op de Nederlandse advocatuur. Dennis Wolters, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), uit zijn zorgen: "Dit straalt af op de hele beroepsgroep. Iedere advocaat moet nu uitleggen dat dit niet normaal is."
Ook strafrechtadvocaat Peter Schouten, die zelf onder beveiliging staat vanwege dreigingen, reageert geschokt: "Dat dit nu weer gebeurt raakt ons allemaal. Het is niet alleen schokkend voor de beroepsgroep, maar ook voor mijn eigen veiligheid."
Marengo-proces en veroordeling Taghi
Ridouan Taghi werd in februari 2023 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld in het omvangrijke Marengo-proces. Dit proces, dat zes jaar in beslag nam, draaide om meerdere liquidaties en moordpogingen tussen 2015 en 2017. Taghi is momenteel in hoger beroep tegen deze veroordeling.
Justitie beschouwt Taghi als spilfiguur in een grootschalige internationale drugshandel en als opdrachtgever van meerdere moorden. De beveiliging rond zijn detentie is extreem streng, mede vanwege zorgen over zijn invloed op de buitenwereld via tussenpersonen.