Disney's nieuwe Sneeuwwitje film overspoeld door controverse en online kritiek

Nieuws
dinsdag, 18 maart 2025 om 20:09
uc
De nieuwe live-action versie van Sneeuwwitje door Disney zorgt voor ongekend veel ophef nog voor de release. De film, die vanaf woensdag in bioscopen draait, wordt overspoeld door kritiek vanwege de moderne interpretatie van het klassieke sprookje.

Waarom zoveel weerstand tegen een modern sprookje?

Zelden heeft een Disney-productie zoveel controverse veroorzaakt als de nieuwe 'Snow White'. Op sociale media regent het kritische reacties, waarbij tegenstanders de film bestempelen als 'woke'. De belangrijkste steen des aanstoots: Sneeuwwitje wordt in deze versie niet meer wakker gekust door een prins, maar ontwikkelt zich tot een zelfstandige leider die haar eigen pad kiest.
Deze modernisering van het verhaal heeft geleid tot een stortvloed aan negatieve reacties. Critici beweren dat Disney te ver gaat met het aanpassen van klassieke verhalen aan hedendaagse waarden, terwijl voorstanders juist wijzen op het belang van sterke vrouwelijke rolmodellen in sprookjes.

Casting controverses en visuele representatie

De keuze voor Rachel Zegler, een actrice met Colombiaanse roots, als Sneeuwwitje heeft eveneens tot verhitte discussies geleid. Sommige fans wijzen op de oorspronkelijke beschrijving van het personage met een huid 'zo wit als sneeuw' en vinden de casting daarom ongepast. Er gingen zelfs geruchten dat Zegler op promotiemateriaal lichter zou zijn afgebeeld, hoewel dit nooit officieel is bevestigd.
Disney heeft de controverse zo serieus genomen dat de studio de gebruikelijke grootse premières in Los Angeles en Londen heeft teruggeschroefd. Er waren geen rode lopers en de pers kreeg slechts beperkte toegang tot de cast - een ongebruikelijke stap voor een grote Disney-release.

Sprookjes evolueren door de tijd

Wat veel critici over het hoofd lijken te zien, is dat sprookjes van nature veranderlijk zijn. De verhalen die we nu kennen als klassiekers, zijn oorspronkelijk ontstaan uit mondelinge overleveringen met talloze variaties. Zelfs de gebroeders Grimm, die Sneeuwwitje in 1857 op papier zetten, hebben hun versie meerdere keren aangepast.
Disney's eigen animatieversie uit 1937 week al significant af van de Grimm-versie. De nieuwe film keert in sommige opzichten zelfs terug naar oudere versies van het verhaal, waarin wordt uitgelegd dat Sneeuwwitje haar naam dankt aan het overleven van een sneeuwstorm als baby.

Culturele strijd rond kinderverhalen

De heftige reacties op de nieuwe Sneeuwwitje-film illustreren hoe kinderverhalen een strijdtoneel zijn geworden in bredere culturele debatten. Wat voor sommigen een welkome modernisering is, voelt voor anderen als het aantasten van gekoesterde tradities.
Of de film zelf de storm van kritiek kan overleven, zal blijken wanneer het publiek vanaf woensdag zelf kan oordelen. Eén ding is zeker: zelden heeft een sprookjesverfilming zoveel emoties losgemaakt nog voordat de eerste bezoeker een bioscoop betrad.
Plaats reactie