De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft bevestigd dat advocaat Inez Weski na haar arrestatie in april 2023 is vastgehouden op een locatie die niet voldoet aan de wettelijke vereisten voor detentie, waardoor haar rechten mogelijk zijn geschonden.
Onwettige detentielocatie zonder toezicht
Na onderzoek concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid dat Weski van 24 april tot 2 mei 2023 gevangen zat op een "niet erkende en gecontroleerde plaats". Deze bevinding volgt op Weski's eigen beschrijving van haar detentie in haar recent verschenen boek, waarin ze spreekt over een geheime locatie waar ze werd vastgehouden.
De inspectie benadrukt dat de detentielocatie niet bekend was bij de toezichthouder en dat er geen officieel toezicht plaatsvond. Dit maakte het voor Weski onmogelijk om klachten in te dienen over haar behandeling, wat volgens de inspectie in strijd is met zowel de Nederlandse Penitentiaire beginselenwet als internationale verdragen.
Ondergrondse atoombunker als gevangenis
Geert-Jan Knoops, de advocaat van Weski, had in januari tijdens een rechtszitting al verklaard dat zijn cliënte was ondergebracht in wat hij omschreef als een "ondergrondse atoombunker". De inspectie plaatst in haar rapport wel één kanttekening: er zou tijdens de detentie wel "aandacht besteed" zijn aan het welzijn en de veiligheid van Weski.
In haar boek uit Weski ernstige beschuldigingen over haar detentieperiode. Ze schrijft overtuigd te zijn dat haar "vervolgers" mogelijk rekening hielden met of zelfs hoopten dat ze "de arrestatie, detentie en behandeling geestelijk of lichamelijk niet zou overleven". Het Openbaar Ministerie heeft deze suggestie als "te bizar voor woorden" bestempeld.
Ernstige beschuldigingen in Taghi-zaak
Weski wordt door het OM verdacht van betrokkenheid bij de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Volgens justitie zou ze meer dan 8.000 berichten hebben doorgespeeld tussen Taghi, die op dat moment vastzat in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, en zijn zoon Faissel.
Het OM stelt dat deze berichten onder meer instructies bevatten over hoe Faissel de criminele organisatie moest voortzetten. Ook zou er in de berichten zelfs de "boekhouding" van Taghi's criminele netwerk zijn besproken, wat volgens het OM de "verwijtbare rol van Weski op pijnlijk duidelijke wijze" aantoont.
Vragen over rechtmatigheid procedure
De onthulling van de inspectie roept nieuwe vragen op over de rechtmatigheid van de procedures tegen Weski. De bevestiging dat ze op een onwettige locatie werd vastgehouden, kan mogelijk gevolgen hebben voor de lopende strafzaak tegen de voormalige topadvocaat, die jarenlang bekendstond als een van de meest gerespecteerde strafpleiters van Nederland.