Steeds meer jongeren worden slachtoffer van oplichting via nepwebwinkels. Uit recent onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat één op de vijf jongeren hiermee te maken heeft gehad, terwijl de helft iemand kent die door een valse webshop is opgelicht.
Aantrekkelijke aanbiedingen lokken slachtoffers
De 18-jarige Dana Bello is een van de vele jongeren die in de val trapte. Via Instagram stuitte ze op een ogenschijnlijk aantrekkelijke aanbieding: Adidas Campus schoenen voor slechts veertig euro, terwijl deze normaal tussen de tachtig en honderd euro kosten. Na betaling via iDEAL bleef het beloofde pakketje echter uit.
Toen Dana contact wilde opnemen met de webshop Norsfashion, ontdekte ze dat het e-mailadres niet functioneerde. De website bleek nep en is inmiddels offline gehaald. "Veertig euro is een hoop geld. Met mijn vorige bijbaan moest ik daar vier uur voor werken," vertelt ze aan RTL Z.
Weinig slachtoffers doen aangifte
Opvallend is dat veel slachtoffers, waaronder Dana, geen aangifte doen bij de politie. Uit CBS-onderzoek blijkt dat slechts 23% van de slachtoffers van online oplichting daadwerkelijk aangifte doet. Ondanks het lage aantal meldingen heeft de politie inmiddels een lijst gepubliceerd met bijna 450 bekende nepwebsites om consumenten te waarschuwen.
Ook de 19-jarige Melvin Kraan werd slachtoffer van online oplichting. Hij kocht een game via een bekende spelletjessite, maar ontving nooit de downloadcode na betaling van dertig euro. "Ik heb vooraf de reviews gecheckt, maar die bleken allemaal nep te zijn," aldus Melvin.
Herkennen van nepwebshops
Henriëtte Bongers, directeur van de Fraudehelpdesk, adviseert consumenten om extra waakzaam te zijn bij online aankopen. "Check reviews op verschillende onafhankelijke platforms, controleer de URL via scamchecks, verifieer keurmerken bij de keurmerkorganisaties zelf, en wees extra alert bij opvallend lage prijzen," waarschuwt ze.
Onderzoek wijst uit dat jongeren kwetsbaarder zijn voor online fraude omdat ze veel tijd online doorbrengen en vaak minder bewust zijn van de risico's. Uit een studie van ABN AMRO bleek dat 26% van de jongeren de gevaren van online fraude niet kent en zich er geen zorgen over maakt.
Verschil tussen nepwebshops en dropshippers
Naast nepwebsites die nooit leveren, zijn er ook zogenaamde dropshippers. Deze webwinkels hebben zelf geen voorraad, maar bestellen producten bij leveranciers zodra een klant een bestelling plaatst. Hoewel dropshippers uiteindelijk wel leveren, kunnen levertijden lang zijn en de kwaliteit van producten tegenvallen.
Melvin heeft na zijn ervaring extra maatregelen genomen: "Ik let voortaan nog beter op voordat ik online aankopen doe. En ik heb op mijn laptop programma's geïnstalleerd en een virusprotector die waarschuwingen geeft als er klachten zijn over een site."