Nienke Plas zet zich in als nieuwe ambassadeur voor Stichting Hartekind om aandacht te vragen voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Deze persoonlijke missie komt voort uit haar eigen ervaring met dochtertje Harley, die geboren werd met een ernstige hartafwijking die pas na acht weken werd ontdekt.
De bekende Nederlandse presentatrice en YouTuber Nienke Plas heeft een nieuwe rol op zich genomen als ambassadeur van Stichting Hartekind. Deze stap komt niet uit de lucht vallen - haar dochtertje Harley, geboren in november 2022, bleek acht weken na haar geboorte te kampen met een ernstige aangeboren hartafwijking genaamd Tetralogie van Fallot.
"Er is meer onderzoek nodig," benadrukt Plas in haar pleidooi voor meer aandacht voor 'hartenkindjes'. De afwijking bij haar dochter werd niet ontdekt tijdens de 20-wekenecho, wat helaas niet ongebruikelijk is bij dit type hartafwijking. Harley heeft inmiddels twee operaties ondergaan en kan naar verwachting een vrijwel normaal leven leiden, maar zal altijd onder medische controle blijven staan.
De hartafwijking waar Harley mee geboren werd, Tetralogie van Fallot, is een complexe aandoening die gekenmerkt wordt door vier specifieke afwijkingen: een te grote aorta, een te kleine longslagader, een verdikte spierwand van de rechterkamer en een gat in de wand tussen de hartkamers. Deze combinatie zorgt ervoor dat het lichaam onvoldoende zuurstof krijgt.
In Nederland wordt ongeveer 1 op de 100 kinderen geboren met een hartafwijking, waarmee het de meest voorkomende aangeboren afwijking is. Ondanks vooruitgang in prenatale diagnostiek worden nog steeds niet alle hartafwijkingen tijdens de zwangerschap ontdekt - bij ernstige afwijkingen zoals Tetralogie van Fallot wordt zelfs 1 op de 5 gevallen gemist tijdens de standaard echo's.
Als ambassadeur van Stichting Hartekind wil Nienke Plas bijdragen aan meer bekendheid en onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. De stichting zet zich in voor betere diagnostiek, behandelmethoden en levenskwaliteit voor kinderen met een aangeboren hartafwijking.
Plas benadrukt het belang van alertheid bij ouders en zorgverleners op signalen zoals huilerigheid, ademhalingsproblemen en blauwkleuring van de huid, die kunnen duiden op een hartafwijking. Door haar bekendheid in te zetten hoopt ze meer aandacht te genereren voor dit belangrijke onderwerp en uiteindelijk bij te dragen aan betere zorg voor alle 'hartenkindjes' in Nederland.