De weerstand van ouders tegen seksuele voorlichting op Nederlandse basisscholen is flink toegenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle basisscholen (46 procent) het afgelopen jaar te maken kreeg met bezwaren van ouders - een sterke stijging ten opzichte van de 19 procent in 2022.
Kenniscentrum Rutgers en DUO Onderwijsonderzoek & Advies ondervroegen 426 schoolleiders over hun ervaringen met seksuele voorlichting op school. Hoewel het meestal om een kleine groep van één tot vijf ouders per school gaat, meldt 37 procent van de schoolleiders dat de weerstand de afgelopen jaren is toegenomen.
De gevolgen van deze weerstand variëren. Sommige ouders verzoeken om hun kinderen uit bepaalde lessen te houden of houden hen volledig thuis tijdens de voorlichtingslessen. In enkele gevallen zijn kinderen zelfs naar andere scholen overgeplaatst. Het onderzoek meldt ook incidenten waarbij leerkrachten of directieleden werden bedreigd.
Schoolleiders wijzen verschillende factoren aan als oorzaak van de weerstand. Angst, culturele achtergrond en geloofsovertuiging spelen een belangrijke rol. Ook berichtgeving in de media en de overtuiging dat kinderen te jong zijn voor bepaalde informatie worden genoemd als redenen voor bezwaren.
Ondanks de toenemende weerstand kiest meer dan de helft van de scholen (55 procent) ervoor geen aanpassingen te maken in hun lesprogramma. Ongeveer een kwart van de schoolleiders gaat wel in gesprek met bezorgde ouders om misverstanden weg te nemen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in aanloop naar de Week van de Lentekriebels, waarin basisschoolkinderen les krijgen over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Opvallend is dat de deelname aan dit initiatief is gedaald van 43 procent in 2022 naar 36 procent nu.
Tegelijkertijd besteedt een groter percentage scholen in het algemeen aandacht aan relationele en seksuele voorlichting: 96 procent tegenover 92 procent in 2022. Dit suggereert dat scholen kiezen voor een meer geïntegreerde aanpak in plaats van geconcentreerde aandacht tijdens een specifieke themaweek.
Experts benadrukken dat goede seksuele vorming essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen om respectvolle relaties op te bouwen, grenzen te stellen en weerbaarder te worden. Bovendien draagt het bij aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.
Onderzoek toont aan dat veel ouders zelf moeite hebben met het bespreken van seksualiteit met hun kinderen, waardoor de rol van scholen in deze educatie des te belangrijker wordt. De uitdaging voor onderwijsinstellingen blijft om deze gevoelige thema's op een leeftijdsgeschikte manier aan te bieden, terwijl ze tegelijkertijd rekening houden met de diverse waarden en overtuigingen van ouders.