Politie onder vuur na intimiderend huisbezoek aan demonstrant: 'Grote inbreuk op privacy'

Nieuws
maandag, 24 maart 2025 om 22:19
pexels photo 18444850
Een vrouw die deelnam aan anti-genocidedemonstraties kreeg onverwacht politieagenten aan haar deur die vragen stelden over haar activisme en toekomstige plannen. De politie heeft inmiddels excuses aangeboden voor dit huisbezoek dat door experts wordt bestempeld als intimiderend en mogelijk onrechtmatig.

Ongewenst politiebezoek roept verontwaardiging op

Een video waarin agenten onaangekondigd bij een vrouw langskomen om haar te ondervragen over haar deelname aan demonstraties, heeft tot grote verontwaardiging geleid op sociale media. In de beelden is te zien hoe een agent vraagt: "We hebben gemerkt dat jij een paar keer bij een demonstratie bent geweest. Hoe sta jij er nu in? Ben je van plan nog eens te gaan?"
De vrouw weigert de agenten binnen te laten en geeft aan dat ze bij "demonstraties tegen genocide" is geweest. Ze stelt duidelijk: "Ik hoef me niet te verantwoorden." Hoewel de agent zijn excuses aanbiedt als hij intimiderend overkomt, zet hij het gesprek voort en merkt zelfs op dat hij weet dat de vrouw gaat verhuizen - een opmerking die door velen als extra verontrustend wordt ervaren.

Experts waarschuwen voor schending van grondrechten

Steven Derks, bestuurslid van Privacy First, noemt het incident "heel kwalijk" en "een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer". Volgens hem is zo'n huisbezoek waarschijnlijk niet rechtmatig, aangezien burgers alleen op deze manier ondervraagd mogen worden als daar een gegronde reden voor is.
Bijzonder zorgwekkend vindt Derks de opmerking over de aanstaande verhuizing van de vrouw: "Hij zegt eigenlijk gewoon: we houden je in de gaten. Dat valt onder monitoring, onder surveillance. Dat is aan veel regels verbonden. Ik denk dat ze hier best een grote fout hebben begaan."

Patroon van intimidatie bij demonstranten

Dit is niet het eerste geval waarbij demonstranten thuis worden opgezocht door de politie. Eerder kregen ook leden van klimaatactiegroep Extinction Rebellion vergelijkbare bezoeken. De actiegroep uitte toen zorgen over hoe de politie aan persoonlijke gegevens kwam en wat er met de verzamelde informatie gebeurt.
Amnesty International heeft eveneens haar bezorgdheid geuit over deze praktijken. Een woordvoerder benadrukt: "Het is echt zorgelijk dat de politie mensen thuis opzoekt. Het demonstratierecht is een mensenrecht en daar moet ruimte aan gegeven worden."

Politie erkent fout en biedt excuses aan

De politie heeft tegenover RTL Nieuws bevestigd dat de video authentiek is. Een woordvoerder verklaarde: "De manier waarop is gesproken is niet de manier waar wij voor staan. We betreuren dat het zo is gegaan. En bieden hiervoor onze excuses aan." Op verdere vragen over het incident ging de politie niet in.
De reacties op sociale media zijn fel. "Dat dit op zo'n 'vriendelijke' manier gebeurt door een blozende Hollandse jongeman, maakt het allemaal extra huiveringwekkend. Zelfs afglijden in fascisme doen we gezellig," schrijft een verontruste burger. Anderen noemen het bezoek "heel erg eng en intimiderend."
Het incident roept fundamentele vragen op over de grenzen van politieoptreden en de bescherming van het demonstratierecht in Nederland, dat verankerd is in artikel 9 van de Grondwet maar in de praktijk onder druk lijkt te staan.