Rechtbank legt 14 jaar gevangenisstraf op aan schutter van rapper Bigidagoe

Nieuws
vrijdag, 11 april 2025 om 14:31
pexels photo 31483114
De 21-jarige Shairone S. is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar voor het fatale schietincident waarbij rapper Danzel Silos, bekend als Bigidagoe, om het leven kwam. De rechtbank legde daarmee een iets lagere straf op dan de zestien jaar die het Openbaar Ministerie had geëist.

Dodelijk schietincident in Amsterdam

Het fatale incident vond plaats op 25 februari 2024 bij een partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam. Bigidagoe werd door meerdere kogels getroffen, waaronder in vitale organen zoals zijn hart, lever en nier. Deze verwondingen werden hem uiteindelijk fataal.
Na de schietpartij ontstond grote onrust in Amsterdam, waarbij de autoriteiten vreesden voor vergeldingsacties en escalatie van geweld in het criminele circuit. Dit leidde tot verhoogde waakzaamheid en zichtbare aanwezigheid van de Mobiele Eenheid tijdens de uitvaart van de rapper.

Verklaring van de dader

Tijdens de rechtszaak verklaarde Shairone S. dat hij onder invloed van alcohol had geschoten op een groep mensen, zonder specifiek de intentie te hebben gehad om Bigidagoe te doden. Het Openbaar Ministerie suggereerde tijdens de zitting dat de kogels mogelijk niet eens voor Silos bedoeld waren, maar dat hij per ongeluk slachtoffer werd.
De politie wist tijdens het onderzoek het vuurwapen te achterhalen waarmee de fatale schoten waren gelost, wat een belangrijk bewijsstuk vormde in de rechtszaak tegen S.

Achtergrond van het slachtoffer

Danzel Silos was geen onbekende voor justitie. De rapper had een strafblad dat terugging tot zijn twaalfde levensjaar en was verwikkeld in verschillende conflicten binnen het criminele milieu. Een van zijn bekendste vetes was die met de Amsterdamse rapper Chivv. Naast zijn betrokkenheid bij criminele activiteiten bouwde Bigidagoe ook een carrière op als artiest in de Nederlandse rapscene.

Maatschappelijke impact

De moord op Bigidagoe zorgde voor grote spanningen in de Amsterdamse gemeenschap. Als reactie hierop werden verschillende initiatieven opgezet om buurtbewoners de gelegenheid te geven hun zorgen en gevoelens te bespreken. De zaak illustreert opnieuw de verwevenheid tussen de Nederlandse rapscene en gewelddadige incidenten in het criminele circuit.