Waarom je zweethanden krijgt tijdens het scrollen op sociale media

Nieuws
donderdag, 06 maart 2025 om 19:04
pexels photo 31018633

Je kent het vast wel: je scrollt ontspannen door je sociale media feed, maar plotseling merk je dat je handpalmen klam worden en je hartslag versnelt. Wat blijkt? Die 'ontspannende' scrollsessie veroorzaakt eigenlijk een stressreactie in je lichaam. Wetenschappers hebben ontdekt waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Je lichaam ervaart sociale media als gevaar

Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het eindeloos scrollen door je tijdlijn je stresshormonen verhogen. Terwijl jij denkt dat je even lekker ontspant met je telefoon, ervaart je lichaam het als een lichte vorm van paniek. Onderzoekers hebben vastgesteld dat sociale media het sympathische zenuwstelsel activeren – hetzelfde systeem dat in werking treedt bij een schrikmoment in een horrorfilm of wanneer je bijna uitglijdt op straat.

Door het constante bombardement aan informatie en prikkels maakt je lichaam extra cortisol en adrenaline aan. Dit resulteert in een verhoogde hartslag en ja, ook in die vervelende zweethanden. Het meest verontrustende is dat dit proces volledig onbewust plaatsvindt. Je denkt dat je gewoon even wat memes bekijkt, maar je hersenen bereiden zich ondertussen voor op een potentieel gevaarlijke situatie.

Meer dan alleen kattenvideo's

Je sociale media feed bestaat tegenwoordig niet alleen uit onschuldige kattenvideo's en vakantiekiekjes van vrienden. Je krijgt ook berichten over natuurrampen, oorlogen en economische crises voorgeschoteld. Deze mix van content zorgt ervoor dat je stressniveau omhoog schiet, zelfs wanneer je denkt dat je 'gewoon even relaxt aan het scrollen' bent.

Voeg daar nog een flinke dosis FOMO (fear of missing out) aan toe en de schijnbaar perfecte levens van anderen die je constant voorbij ziet komen, en je hebt een recept voor aanhoudende onrust. Je lichaam reageert hierop met fysieke stresssignalen, waaronder die klamme handen.

Hoe kun je dit probleem aanpakken?

Volledig stoppen met sociale media is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn manieren om de negatieve effecten te beperken. Probeer bewust minder te scrollen, zet notificaties uit en gun jezelf regelmatig een digitale detox. Merk je dat je begint te zweten of onrustig wordt? Neem dan een paar diepe ademhalingen en leg je telefoon even weg – dit kan al wonderen doen.

Sociale media is in veel opzichten vergelijkbaar met die ene ex waar je maar niet vanaf komt: verslavend, stressvol en uiteindelijk niet zo goed voor je welzijn. De volgende keer dat je merkt dat je zweethanden krijgt tijdens het scrollen, weet je in ieder geval waar het vandaan komt. Misschien is het dan tijd om dat scherm wat vaker aan de kant te leggen – je zweetklieren zullen je dankbaar zijn, en waarschijnlijk je mentale gezondheid ook.