Na twintig jaar ondergaat het iconische datingprogramma 'Boer zoekt Vrouw' een verfrissende metamorfose. Presentatrice Yvon Jaspers heeft in een openhartig gesprek met het ANP onthuld dat het programma afstapt van enkele tradities die jarenlang het format bepaalden. De belangrijkste verandering? Het aantal ontvangen brieven wordt niet meer vermeld en geen enkele boer valt meer vroegtijdig af.
Sinds de allereerste aflevering in 2004 was het een vast ritueel: Yvon Jaspers die het boerenerf op kwam lopen met een stapel liefdesbrieven. Soms met slechts een handvol, andere keren met een volle postzak of zelfs een bestelbus vol post, zoals bij boer Tom in 2015. Deze traditie is nu verleden tijd.
"Natuurlijk was dat leuk, maar daar gaat Boer zoekt Vrouw niet over," legt Jaspers uit. "Het zegt iets over populariteit, of over hoe extravert iemand is. Maar niets over de liefde of kans op de liefde. Het was een leuk onderdeeltje, dat naar mijn idee wat te belangrijk was geworden."
Ook de groepsdate ondergaat een verandering. Waar de boeren voorheen met hun potentiële partners activiteiten ondernamen op neutrale locaties, zoals mountainbiken, blijven ze nu dichter bij huis. "De boeren blijven nu op de boerderij, gaan naar de plaatselijke kroeg of de lokale sportclub. Het gaat erom dat de brievenschrijvers de boer echt leren kennen," vertelt Jaspers.
De eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die zondagavond op NPO 1 wordt uitgezonden, staat direct in het teken van de speeddates. Daarna volgt de groepsdate in de vertrouwde omgeving van de boer, waardoor kandidaten een authentieker beeld krijgen van hun potentiële partner.
Volgens Jaspers konden deze aanpassingen alleen worden doorgevoerd omdat het programma al zo lang bestaat. "Je moet het heel wat jaren doen om een structuur te zien. Na tien seizoenen kom je er dan achter dat het wel jammer is dat die boer die verlegen is, het type is dat sneller afvalt en alleen online gevolgd zou gaan worden. Dat was zonde."
De presentatrice benadrukt dat het programma nooit bedoeld was als wedstrijd: "Wat je niet wilt, is dat het een wedstrijd wordt. Want het is geen wedstrijd, het is veel meer dan dat." Met deze veranderingen hoopt KRO-NCRV de essentie van het programma - het vinden van oprechte liefde - nog beter tot zijn recht te laten komen.
De nieuwe aanpak zorgt ervoor dat alle deelnemende boeren evenveel aandacht krijgen in het programma, ongeacht hun populariteit of het aantal brieven dat ze ontvangen. Een verandering die volgens Jaspers de kern van het programma alleen maar versterkt: "Liefde gaat namelijk niet over hoe populair je bent."