Gorilla verkleed als Memphis Depay bij feestwinkel

Viraal
zondag, 07 juli 2024 om 19:58
schermafbeelding 2024 07 07 om 195848jpg
In Hoorn heeft feestwinkel Ooms voor opschudding gezorgd door een gorillabeeld voor de winkel te plaatsen, verkleed als voetballer Memphis Depay. Een lid van stichting We Promise, die zich inzet tegen racisme, ontdekte het beeld en vroeg om uitleg in de winkel, maar werd zonder pardon weggestuurd. Vervolgens deelde ze de beelden op social media, wat tot een onverwachte reactie van de politie leidde.
De vrouw die het beeld ontdekte, was verbijsterd toen ze de verklede gorilla zag. Op Instagram schreef ze: “Je loopt door de stad en wordt weer geconfronteerd met racisme. Het is verwerpelijk en dehumaniserend om een gorilla met een witte hoofdband en nummer ’10’, refererend aan Memphis Depay, voor je winkel te zetten.”

Reactie van de medewerker

Op de video is te zien hoe de vrouw de winkel binnengaat en de medewerkster vraagt naar de uitbeelding van Memphis Depay. De medewerker bevestigde zonder aarzelen: “We verkopen die zweetbandjes, misschien bedoel je dat?” De vrouw legde uit waarom de karikatuur als racistisch werd ervaren. De medewerker reageerde kortaf en weigerde verder in discussie te gaan: “Als je verderloopt, zie je hem niet meer. En zodra Nederland eruit ligt, gaat de hoofdband er weer af. Sorry, maar ik moet weer verder.”
Volgens stichting We Promise is dit niet de eerste keer dat de winkel zich “problematisch” opstelt. Eerdere waarschuwingen over zwarte piet- en blackface-items op hun website en in de winkel zijn genegeerd door de eigenaresse.

Hoofdband verwijderd

De Instagram post van We Promise veroorzaakte veel commotie op social media. Veertien uur later kwam er een update: “We hebben een foto ontvangen waaruit blijkt dat de winkel de witte hoofdband van de gorilla heeft verwijderd. Dank voor jullie reacties, samen hebben we laten zien dat er geen plaats is voor racisme.” Hoewel de hoofdband is verwijderd, heeft de stichting alsnog een klacht ingediend bij de gemeente. “De gorilla was racistisch uitgedost op een openbare plek. Dit is onacceptabel, vooral omdat het niet de eerste keer is dat Feestwinkel Ooms op racisme wordt gewezen.”