Je kent het wel: je bestelt een pizza, maar krijgt hem
toch niet helemaal op. De volgende dag gooi je hem in de magnetron en hij
smaakt weer net zo lekker als de dag ervoor. Bij een pizza is dit geen
probleem, maar bij sommige maaltijden kan het schadelijk zijn. Wij hebben de
vijf op een rijtje gezet.
#1. Kip
Je moet kip heel zorgvuldig koken voordat je het mag eten,
want anders loop je het risico om salmonella te krijgen. Het opwarmen van kip
in de magnetron zorgt weer voor een ander probleem, namelijk dat de warmte
ongelijkmatig wordt verdeeld. Het gevolg is dat sommige delen van het eiwit
sneller afbreken dan andere en dat kan een verstoring in de maag veroorzaken. Denk
daarbij aan maagklachten of een voedselvergiftiging.
#2. Spinazie en bladgroenten
Bladgroenten hebben een bepaald stofje en bij het opwarmen
in de magnetron kan dit omgezet worden naar 'nitrosaminen'. Een stofje waarvan
je ziek kunt worden. Stomen of koken is een beter idee.
#3. Aardappelen
Aardappelen kunnen niet lang in kamertempratuur bewaard
worden. Het is een broedplaats van bacteriën. De magnetron kan deze bacteriën
niet doden, terwijl dat wel in de oven of de pan kan.
#4. Rijst
Bij rijst is het hetzelfde verhaal als bij aardappelen. Door
het rijst te koken kun je veel meer bacteriën doden dan dat je magnetron doet.
#5. Champignons
Bij champignons heb je net als bij de kip te maken met de eiwitten. Volgens Food Information Raad kun je champignons tot een tempratuur van 70 graden koken in de pan, als je ze maximaal 24 uur in de koelkast laat.
Beeld: Mahdi Chaghari, Unsplash / Bron: Grazia