Dit is waarom je je nóóit door je hond in je gezicht moet laten likken

Viral
zondag, 13 augustus 2023 om 18:00
64d63ac56196c46022b44084
Een enthousiaste lik van je hond over je wang kan meer betekenen dan een teken van genegenheid. Het is mogelijk een gezondheidsrisico, waarschuwen experts.
Wij brengen je op de hoogte, dus lees snel verder!

Hondenliefde of verborgen gevaar?

Als je ooit een hondenbezitter bent geweest of gewoon een fan bent van deze trouwe viervoeters, dan weet je waarschijnlijk hoe liefdevol ze kunnen zijn. Een deel van hun affectie kan zich uiten in het likken van je gezicht. Op het eerste gezicht lijkt dit onschuldig, zelfs schattig. Maar experts waarschuwen dat zo'n 'kusje' van je hond niet altijd leuk is.

Wat schuilt er achter die lik?

Honden zijn nieuwsgierige wezens die graag aan alles snuffelen, van dode dieren tot paardenpoep, en zelfs andere honden. Het is diezelfde mond die jou een lik over je gezicht geeft. Gelukkig beschermen onze immuunsystemen ons tegen de meeste ziekteverwekkers die een hond zou kunnen overdragen. Maar dat betekent niet dat we volledig veilig zijn.

Gevaarlijke ziekteverwekkers

Volgens de specialisten aan de Washington Post kunnen we, met veel pech, te maken krijgen met de capnocytophaga canimorsus. Dit is een zeldzame maar potentieel dodelijke ziekteverwekker die vooral gevaarlijk kan zijn voor ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Deze infecties komen het meest voor na een beet, maar kunnen ook voorkomen zonder gebeten te worden.

Advies van specialisten

Sonya Krishnan, specialist in infectieziekten aan de John Hopkins University School of Medicine, legt uit dat de risico's wel uiterst zeldzaam zijn. Ze stelt dat onze huid een sterke barrière vormt tegen bacteriën, maar raadt wel aan om honden uit de buurt van open wonden, puistjes of koortslippen te houden. Ze raadt ook aan om slijmvliezen zoals je mond, neus of ogen te vermijden. Het is veiliger om je eigen hond te knuffelen, maar wees voorzichtig met vreemde honden of zwerfhonden, vooral op vakantie.
Dus, hondenliefhebbers, geniet van jullie trouwe viervoeters, maar blijf bewust van de mogelijke risico's die een 'kusje' kan brengen.
Wil je op de hoogte blijven van al het leukste internetnieuws? Volg ons dan op Instagram (@gloednieuw), TikTok (@gloednieuw) en YouTube (@gloednieuw)!