HomeNieuwsDit is waarom je absoluut geen vetbolletjes voor vogels moet ophangen

Dit is waarom je absoluut geen vetbolletjes voor vogels moet ophangen

       
       
       

In de winter is het voor vogels heel moeilijk om aan eten te komen. Hierdoor kunnen ze hun lichaamstemperatuur maar moeilijk op peil houden en vallen ze af. Het is dus heel belangrijk dat ze vet eten binnen krijgen, zoals noten, zaden en pinda’s. Wij kunnen de vogels hier makkelijk een handje bij helpen. Geef ze alleen nóóit vetbolletjes, want deze vormen een groot gevaar voor vogels.

Het lijkt super handig dat ze in de winkel kant en klare vetbollen in een netje kan halen. Je hoeft ‘m alleen maar met een spijker te bevestigen aan een schutting of vogelhuisje en klaar is Kees! Maarreh, die vetbollen in netjes zijn eigenlijk hartstikke gevaarlijk voor vogels.

Verstikking

Het plastic net wat om de vetbol heen zit is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Het komt dan ook vaak voor dat vogels sterven van honger, dorst en uitputten. Ook kunnen de wat grotere vogels de hele bol met net en al in één keer doorslikken.

Diervriendelijke alternatieven

Deze vetbollen zijn dus allesbehalve goed voor vogels. Gelukkig zijn er nog gevoeg andere opties om vogels op een andere manier de winter door te helpen. Een goed alternatief zijn vetblokken, want ze bevatten vaak dezelfde inhoud als vetbollen, alleen zit het anders verpakt. Het voordeel is dat je dit blok gewoon kan neerleggen in de tuin. Je kunt ook speciale vetbolhouders kopen om de vetbollen zonder netje in te doen. Deze komen vaak voor in de vormen van spiralen, manden, kooien en rekjes.

Bron: RTL nieuws

       
       
       

DIT WIL JE NIET MISSEN