Peter Gillis pleegde fraude met vakantiehuisjes

Nieuws
dinsdag, 19 maart 2024 om 18:43
schermafbeelding 2024 03 19 om 184938
Peter Gillis, bekend van de Oostappen-groep, staat in het vizier van het Openbaar Ministerie wegens vermeende belastingfraude. Volgens justitie zou hij vakantiehuisjes zwart hebben verhuurd en daarover geen belasting hebben betaald.
Wij brengen je op de hoogte, dus lees snel verder!

De zaak tegen Peter Gillis

Bijna vijf jaar geleden viel de politie, samen met de FIOD, de financiële opsporingsdienst van de Belastingdienst, binnen bij verschillende locaties van de Oostappen-groep. De verdenking luidt dat Gillis en zijn bedrijven opzettelijk valse informatie hebben verstrekt aan de Belastingdienst en te laat aangifte van vennootschapsbelasting hebben gedaan. Hiermee zouden ze financieel gewin hebben nagestreefd.

De 'Rangers'

Volgens justitie zijn er tussen 2014 en 2019 huisjes verhuurd zonder dat deze in de boekhouding werden opgenomen. Deze huisjes werden verhuurd aan zogeheten 'Rangers', een term voor de zwarte verhuur. De betaling vond contant plaats en de verhuur was niet zichtbaar in het reserveringssysteem. De huisjes werden geblokkeerd, zogenaamd voor onderhoud. Hierdoor leek het logisch dat deze niet werden verhuurd. Door deze constructie zou een grote hoeveelheid omzet buiten de boekhouding zijn gebleven, waardoor er te weinig belasting zou zijn betaald.

Betrokkenheid van Gillis

Het Openbaar Ministerie stelt dat Gillis niet alleen de opdracht gaf voor de fraude, maar hier ook bij betrokken was bij de uitvoering. Hij zou regelmatig enveloppen met cash hebben opgehaald en documenten hebben vernietigd. Naast Gillis, moeten ook zijn ex-partner en dochter Inge zich verantwoorden voor de rechter.

Reactie van Gillis

Gillis zelf wilde voorafgaand aan de zitting niet reageren op vragen. "Dit is een zaak die in de rechtbank moet dienen en niet in de media", liet hij weten. Hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan belastingfraude. Naast deze zaak lopen er nog meer procedures tegen Gillis, onder andere wegens mishandeling en bedreiging van zijn ex-vriendin Nicol Kremers. Ook zijn er diverse rechtszaken voor dubieuze constructies op zijn vakantieparken, onder andere over het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten en brandgevaar. Ook verloor de vakantiemagnaat al meerdere vergunningen.