HomeNieuwsOphef: Oer-Hollander blijkt niet wit en blond, maar zwart

Ophef: Oer-Hollander blijkt niet wit en blond, maar zwart

       
       
       

Hoe zagen de eerste Nederlanders eruit? Blond haar met blauwe ogen? Niet dus! Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat de eerste moderne mensen, oftewel de Oer-Hollander, een zwarte huidskleur had.

Wij brengen je op de hoogte, dus lees snel verder!

De Volkskrant schrijft vandaag over deze opmerkelijke ontdekking. Voor het onderzoek werd een genetische analyse van acht stukjes menselijk bot uit het tijdperk van ongeveer 10.000 jaar geleden uitgevoerd. Deze botten werden in de afgelopen jaren voornamelijk gevonden langs de Nederlandse kust, of door vissers in hun netten.

Deze nieuwe ontdekking verandert het beeld dat veel mensen hadden van de Nederlander. De archeoloog en DNA-expert Eveline Altena vertelt tegen De Volkskrant: “Onze voorouders werden altijd neergezet als van die stoere, blanke types. Maar ze zagen er toch wat anders uit”.

Tekst gaat door onder de video.

Vijf jaar geleden toonde het Natural Museum in Londen een vergelijkbare reconstructie. Ook deze man was zwart. Deze oer-Hollander leefde in een gebied dat bekend stond als Doggerland, voor de Nederlandse kust. Een groep jagers en verzamelaars, die vis vingen en op dieren jaagden.

Inmiddels is het gebied van Doggerland een deel van de bodem van de Noordzee. De komst van de boeren uit het oosten zorgde voor een verandering van de huidskleur van de Nederlander, die hierdoor geleidelijk lichter werd. De zwarte volken hebben Nederland waarschijnlijk verlaten, al zijn er nog steeds sporen van in ons DNA.

De witte huidskleur van de Nederlander kan verklaard worden door een tekort aan vitamine D. Doordat de landbouwers meer granen aten, zou onze huid lichter geworden zijn. Door een lichtere huid wordt namelijk meer zonlicht doorgelaten en dat zorgt voor een betere aanmaak van vitamine D.

Wil je op de hoogte blijven van al het leukste internetnieuws?

Volg ons dan op Instagram (@gloednieuw), TikTok (@gloednieuw) en YouTube (@gloednieuw)!

Bron: Metronieuws.nl

       
       
       

DIT WIL JE NIET MISSEN