Een vrouw die zich op TikTok presenteert als Suzie beweert dat haar achternaam haar al jaren belemmert bij het vinden van werk. Volgens haar wordt haar familienaam door geautomatiseerde sollicitatiesystemen als 'aanstootgevend' bestempeld, waardoor ze niet eens door de eerste selectieronde komt.
Geblokkeerd door algoritmes
In een opvallende TikTok-video deelt Suzie haar frustratie over de aanhoudende werkloosheid die ze wijt aan haar achternaam. Ze legt uit dat vooral online sollicitatieprocessen problematisch zijn, omdat computersystemen haar achternaam automatisch afwijzen vanwege vermeende aanstootgevendheid.
"Het is toch niet mijn schuld dat de Amerikaanse versie van mijn achternaam zo wordt gespeld?" verzucht ze in haar video. Ze vraagt zich openlijk af of deze vorm van discriminatie wel legaal is, aangezien ze niets kan doen aan de familienaam waarmee ze geboren is.
Naamsdiscriminatie op de arbeidsmarkt
Hoewel discriminatie op basis van naam in veel landen, waaronder Engeland zoals Suzie aangeeft, wettelijk verboden is, blijkt de praktijk weerbarstiger. Vooral geautomatiseerde sollicitatiesystemen kunnen onbedoeld discriminerend werken wanneer ze bepaalde namen of woorden filteren zonder context te begrijpen.
In Nederland is discriminatie op de arbeidsmarkt verboden volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling, maar specifieke bescherming tegen discriminatie op basis van achternaam is niet expliciet opgenomen. Toch kan dit vallen onder bredere discriminatievormen zoals die op basis van afkomst.
Groeiende werkloosheid ondanks vacatures
De situatie van Suzie staat niet op zichzelf in een arbeidsmarkt die tegenstrijdige signalen afgeeft. Recente cijfers tonen aan dat de werkloosheid in Nederland is gestegen naar 3,8% van de beroepsbevolking, terwijl er tegelijkertijd ruim 400.000 openstaande vacatures zijn.
Vooral 25-plussers zien hun werkloosheidscijfer stijgen naar 3,3%, terwijl jongeren tussen 15-25 jaar kampen met een nog hoger percentage van 8,8%. Deze cijfers suggereren dat er naast mogelijke discriminatie ook andere factoren meespelen die de aansluiting tussen werkzoekenden en beschikbare banen bemoeilijken.
Ouderlijke naamkeuze
Suzie's situatie onderstreept het belang van zorgvuldige naamkeuze door ouders. "Wanneer je als ouders een naam moet bedenken voor je kind, is het een aanrader om een naam uit te kiezen die op latere leeftijd niet voor problemen zorgt," merkt ze op in haar video.
Hoewel ouders uiteraard niet alle toekomstige culturele of taalkundige verschuivingen kunnen voorzien, toont Suzie's ervaring hoe een naam onverwachte gevolgen kan hebben in een steeds meer gedigitaliseerde samenleving waar algoritmes belangrijke beslissingen nemen.